El Sindicat d’Oficis Varis de la CNT del Prat ens veiem amb la desagradable situació d’haver de denunciar públicament les formes autoritàries de l’ajuntament del Prat de Llobregat i les intolerables limitacions que aquest està imposant al nostre legítim dret a exercir la llibertat d’expressió i difondre les nostre idees i plantejaments a la via pública.

El darrer episodi ha estat prohibir-nos expressament penjar pancartes al carrer. No és de rebut el menyspreu d’un ajuntament que opta reiteradament pel silenci administratiu davant de les nostres demandes per penjar pancartes. Telefònicament davant els nostres insistents requeriments ens informaven, que estava prohibit penjar pancartes fora del període de les campanyes electorals. Ara finalment un cop rebuda la notificació per canals oficials, l’ajuntament ens informa que a excepció d’actes i convocatòries, no se’ns permetrà penjar més pancartes. El conflicte amb l’ajuntament per la qüestió de les pancartes ve de lluny, el desembre passat aquest sindicat decidia engegar una modesta campanya contra l’atur, i per reclamar mesures immediates contra aquest problema inherent al sistema capitalista, basades en la redistribució de la riquesa i la reducció de la jornada laboral. Des de llavors hem demanat en diverses ocasions permisos per penjar pancartes i que no ens les despengin al matí següent, obtenint en la majoria de casos, el silenci per resposta, i l’acció punitiva d’Urbaser S.A. i de la policia municipal.

policia prat
Policia Municipal identificant a un sindicalista de la CNT per penjar una pancarta.

Volem denunciar la reiteració d’aquesta mena d’actituds per part de les autoritats municipals i dels seus responsables polítics, ICV i PSC-PSOE, restringint la lliure expressió d’idees a l’espai públic. No és el primer cop que l’ajuntament arrenca pancartes reivindicatives, volem denunciar l’ús arbitrari de l’ordenança de civisme per limitar la llibertat d’expressió, tant d’aquest sindicat com d’altres moviments socials crítics amb el poder.

Lamentablement aquest no és un fet aïllat, ni es limita només al nostre sindicat. Situacions, per citar-ne alguns exemples, com les produïdes arran de la prohibició i posterior enviament d’efectius de la policia municipal per impedir l’inici d’una xerrada programada dins dels actes del 1r maig comarcal alternatiu, celebrats al Prat l’any 2007 per la Xarxa contra la precarietat i els tancaments del Baix Llobregat, retirada de totes les pancartes inclosa, la prohibició del homenatge a les víctimes del franquisme de l’any 2009, la intervenció de la policia municipal per impedir embustiar informació als veïns del Kasal Okupat sobre el desallotjament d’aquest espai, la no autorització d’unes jornades de l’Assemblea de Joves del Prat el 2011 al Fondo d’en Peixo, o la darrera abans de la vaga general, no autoritzant a El Prat contra les retallades a sortir amb cotxe amb megafonia, posen al descobert la trista realitat de la llibertat d’expressió i la patrimonialització que fa de l’espai públic l’ajuntament del Prat. La retirada de tots els ‘pirulins’ i la quasi inexistència de llocs públics on encartellar, sumat a la política sistemàtica d’arrencar cartells, només són un altre exemple d’aquesta situació lamentable, de retallada de drets civils i de restricció de l’activitat pública de determinats col·lectius i moviments socials.

Sindicat d’Oficis Varis del Prat de Llobregat de la CNT-AIT
Abril 2013

http://www.cnt-prat.blogspot.com.es/2013/01/la-cnt-denuncia-la-retirada