-Haig de pagar per estar afiliat/da?

Si, la CNT es manté bàsicament gràcies a les quotes dels seus afiliats/des, aquestes serveixen per pagar les despeses del local, la propaganda de les campanyes o les activitats que es realitzen,etc. Altres formes de finançar-se poden ser mitjançant sopadors, concerts, premsa, aportacions solidàries,etc. Per estar afiliat cal pagar 10 euros al mes en cas d’estar en actiu i 6 euros si et trobes a l’atur o ets estudiant.

Sinó sóc anarquista em puc afiliar igualment?

Si, la CNT no és un grup d’afinitat anarquista, sinó un anarcosindicat, és a dir, que té una praxis llibertària (és un sindicat autogestionat, que aposta per l’acció directa -sense intermediaris-, no accepta subvencions,etc)  però no és un grup anarquista. Per tant es pot afiliar qualsevol persona independenment de la seva ideologia -comunista, liberal, socialdemòcrata,etc o persones que no es defineixin ideològicament- (acceptuant clar un feixista o un nazi). Per tal de preservar el funcionament basat en els ideals llibertaris, no s’accepta que els membres de partits polítics ocupin càrrecs ni que s’afiliin membres de cossos repressors.

-Haig d’estar afililat/da per proposar alguna activitat a realitzar al sindicat?

La CNT està oberta a rebre propostes, per tant, si penses que pots tenir alguna idea de fòrums o xerrades sobre antiespecisme, història del moviment obrer, anarcosindicalisme, feminisme,etc et pots posar en contacte amb nosaltres venint al sindicat els dies que està obert. Nosaltres passarem la proposta per assemblea i si ens sembla interessant i que s’ajusta a les idees que volem transmetre, doncs ho tirem endavant. Som conscients que amb la crisi econòmicia hi han persones que volen tirar endavant projectes interessants, però es troben que no poden pagar cap quota.Al sindicat no és un espai únicament pels afiliats/des sinó que també hi ha una biblioteca accessible a tothom, o com si et vols passar a pendre un cafè o un refresc, els anarquistes i anarcosindicalistes no ens mengem a ningú encara que els mitjans diguin el contrari.

-A mi m’han dit que els de la CNT sou espanyolistes, és veritat? Quina postura teniu respecte el dret d’autodeterminació dels pobles?

No, la CNT no és espanyolista ni catalanista. La CNT respecte totes les cultures, llengues i pobles i pensa que totes elles s’han de preservar. Cal protegir llengües com el català, però aquesta protecció pensem que la de realitzar al mateix poble i les organtizacions que no viuen de les subvencions de la Generalitat, al utilitzar i difondre la llengua. Si que és cert que per exemple en el tema de l’educació, l’ensenyament del català ha sigut positiu perquè gent provinent d’altres punts de l’estat o fora d’aquest, així mateix com persones de barris on s’utlitza majoritàriament el castellà, coneguessin la llengua catalana i la puguessin entendre parlar i escriure. Respecte al dret a l’autodeterminació, la CNT és antiestatista, per tant no creu que la solució als nostres problemes vinguin d’estructures jeràrquiques com són els estats, ni d’aquest estat espanyol ni d’un possible futur estat català. La CNT no s’oposarà ni posarà trabes a un referèndum, tot i ser crítica amb algunes de les persones i grups que hi han darrere d’aquest procés, que veuen la independència com una nova oportunitat per omplir-se encara més les butxaques.

-La CNT és igual que la CGT?

No, la CNT es diferència de la CGT per no presentar-se a les eleccions sindicals, ni rebre subvencions de l’estat, també per rebutjar la figura de l’alliberat.

Això no impedeix que la CNT en algunes localitats i a nivell confederal hagi realitzat manifestacions amb la CGT. Hi han sindicats de la CNT que són contraris a aquestes mobilitzacions conjuntes, ja sigui perquè han tingut problemes amb la CGT a les seves localitats, per qüestions ideològiques,etc. Desde la CNT de Sabadell pensem que s’ha de respectar l’autonomia de cada sindicat, ja que cada localitat i sindicat està compost per persones i experiències diferents. Si que a nivell local pensem que les mobilitzacions conjuntes poden ser positives, sempre que es donin entre iguals i tinguin uns objectius clars: contra la reforma laboral, en defensa d’unes pensions dignes, en concentracions i manifestacions contra ERE’S, acomiadaments, baixades salarials,etc. No en plataformes estables que es reuneixen constanment però després no hi ha una unitat d’acció real al carrer, sinó en coordinadores que es reuneixen per exemple quan hi ha algun conflicte sindical o per aturar alguna de les múltiples retallades del govern.

-El meu pare era de la CNT però ha muntat una fruiteria i a causa de la feina ha hagut de contractar un treballador, però li paga i el tracte correctament. El meu pare m’ha dit però que vosaltres esteu en contra de tots els empresaris, és veritat?

Si el teu pare paga correctament al treballador i té un tracte de respecte vers ell, que estigui tranquil que que no li muntarem cap piquet ni res de res. Prou-te feina tenim amb els empresaris que acomiaden per obtenir encara més beneficis, els que realitzen moobing els seus treballadors/es perquè marxin i així estalviar-se la quitança,etc. Ara bé, el teu pare no pot afiliar-se a la CNT perquè els empresaris (els que tenen persones assalariades) no poden afiliar-se al sindicat per tal d’evitar conflictes entre per exemple un treballador i un empresari afiliat i perquè la CNT té com a objectiu final una societat sense classes. Una societat basada en la solidaritat, l’autogestió i el suport mútu, on no existeixi la propietat privada, on tothom tingui la oportunitat de treballar en allò que més li agradi i on els fruits del treball es reparteixin tenin en compte les necessitats i aportacions de cadascú.

CNT_1