Prem aquí perquè la teva organització s’adhereixi al manifest de suport


Prem aquí per a veure el dossier Les «Sis de Gijón», pendents d’un fil

Prem aquí per a veure les organitzacions que han manifestat el seu suport

Les organitzacions socials, professionals, polítiques i sindicals sotasignats, en els seus diferents àmbits d’actuació, volem manifestar la nostra opinió davant una sèrie de fets que hem conegut en els últims temps i que ens generen una enorme preocupació.

No deixa de ser irònic quin en 2022, quan es compleix mig segle de l’anomenat Procés 1001, el macrojudici del franquisme contra el sindicalisme democràtic, hàgim de mobilitzar-nos una altra vegada per defensar la llibertat sindical. Sis treballadores han estat condemnades al nostre país a tres anys i mig de presó per fer sindicalisme. Ens referim al ‘cas La Suïssa’ i a la mitja dotzena d’afiliades a la CNT asturiana que podrien ingressar en la presó després d’un judici plagat d’irregularitats en el qual la Justícia, representada en primera instància pel jutge Lli Maig Ros i després per l’Audiència Provincial d’Astúries, van mostrar la seva cara més classista i antisindical amb unes condemnes injustificades i desproporcionades que van equiparar piquets informatius i concentracions de treballadores i treballadors a les portes d’un negoci privat amb coaccions i amenaces. 

Les llibertats sindicals conquistades pel moviment obrer en la lluita contra el franquisme i consagrades en la nostra Constitució porten més d’una dècada en reculada. La combinació de neoliberalisme i autoritarisme que vivim en la gestió de l’anterior crisi, i les màximes expressions de la qual van ser l’article 315.3 del Codi Penal, que preveu penes de presó específiques per a una cosa tan arbitrària com «les coaccions dels piquets de vaga», i la ‘llei Mordassa’ ens van portar al fet que a més d’afeblir la capacitat negociadora del moviment obrer a través de la legislació laboral es posessin innombrables traves a l’acció sindical a través del Codi Penal i la legislació en matèria de seguretat ciutadana. Es tractava d’afeblir la força col·lectiva dels treballadors i treballadores en un país en el qual les classes populars venim arrossegant una llarga devaluació salarial que ens ha col·locat al capdavant de la pobresa laboral a la Unió Europea. 

Encara que al febrer de 2021 una nova majoria parlamentària va derogar el citat article del Codi Penal, que s’havia traduït ja en més de 200 processos judicials contra sindicalistes, els jutges que van jutjar aquest any el ‘cas La Suïssa’ van actuar com si no hagués succeït tal cosa, equiparant acció sindical amb coaccions i denúncia de pràctiques laborals abusives amb calúmnies. Tot això sabent que en un entorn empresarial tan hostil com el de l’hostaleria, on l’activitat sindical resulta especialment difícil, la classe treballadora bàsicament només pot recórrer a la campanya informativa per a defensar-se dels abusos, fer valer els seus drets i obligar a complir uns convenis laborals sistemàticament violats. 

L’amenaça que entrin a la presó sis treballadores no és un assumpte fútil. Estableix un precedent perillós per a l’exercici de l’activitat sindical. Una cosa tan seriosa com la llibertat sindical està en perill i ens és igual quines siguin les sigles de les condemnades. És una agressió al conjunt dels qui vivim del nostre treball i necessitem i reclamem que sigui un treball aparellat a drets. Com a organitzacions conscienciades amb la problemàtica de les treballadores i dels treballadors, fem un crides a totes les organitzacions sindicals, moviments socials, ONGs, formacions polítiques d’esquerres i al conjunt de l’opinió pública a mobilitzar-se en defensa d’aquestes sis treballadores condemnades. Demanem al Tribunal Suprem la revisió de les condemnes i al Govern de PSOE-UP i als partits que ho recolzen en el Congrés l’acceleració de l’activitat parlamentària per a la derogació, d’una vegada per sempre, de la ‘llei Mordassa

Deixa un comentari