27/11/12

Els Mossos d’Esquadra han escorcollat l’Ajuntament aquest matí. En el cas, anomenat Mercuri,s’ investiga a diversos membres de l’equip de govern, inclòs l’alcalde, en el cobrament de comissions a canvi d’adjudicacions.

En declaracions a Catalunya Ràdio, l’alcalde de Sabadell, el “socialista” Manuel Bustos, ha reconegut que estava encausat en la investigació de la fiscalia anticorrupció sobre un suposat cas de corrupció urbanística del govern municipal . Es tractaria del pagament de comissions per part de constructors a càrrecs locals per obtenir l’adjudicació d’obres públiques.

Tant en declaracions a Catalunya Ràdio com a l’Ajuntament, Manuel Bustos ha assegurat que “l’alcalde ho ha fet tot dins la llei”, “no hi ha res a amagar”.

S’està investigant a empresaris, càrrecs públics locals i advocats per presumptes delictes de suborn i tràfic d’influències, segons El País, que apunta que un dels projectes que s’investiga és el nou parc empresarial de Sabadell, on hi ha previst que s’inauguri un establiment d’Ikea. Concretament, la fiscalia anticorrupció investiga si les empreses que van dur a terme el pla van pagar a càrrecs electes a canvi d’obtenir el concurs per urbanitzar la zona.

La Fiscalia Anticorrupció ha acusat els implicats en la trama de corrupció urbanística de Sabadell d’exigir 120.000 euros de dipòsit com a condició obligatòria per accedir amb avantatge a les contractacions públiques. Aquesta quantitat, que podia variar en funció del pressupost de la construcció, es repartia entre funcionaris i polítics involucrats en els fets, segons sosté la Fiscalia. A més, un cop finalitzada l’obra les dues parts tenien un pacte implícit i emparaulat l’entrega en un despatx d’advocats d’un 3% del pressupost final en diner negre. Les investigacions del cas ‘Mercuri’ van començar el 2010. De fet, la Fiscalia tenia previst iniciar l’operació el 19 de novembre, però la va interrompre per “no interferir en el procés electoral”.

Un dels detinguts és el president del Gremi de Constructors de Sabadell i expresident de l’empresa municipal d’habitatge (Vimusa), Melquíades Garrido, oncle de Manuel Bustos i el fill de Garrido, l’ex-regidor del PP Jordi Soriano. També estan encausats, la tinent d’alcalde d’Economia i diputada del PSC, Montserrat Capdevila, per suposat suborn i tràfic d’influències; el secretari d’organització i diputat del PSC, responsable de campanya i número dos del partit, Daniel Fernández, que ha dimitit a la tarda després que els Mossos l’informessin de la seva implicació a la seu del PSC del carrer Nicaragua; l’alcaldessa de Montcada i Reixac, Maria Elena Pérez; el cap de la policia local de Sabadell, Josep Miquel Duran Macho; i l’ex-cap de la policia municipal de Reus. Les acusacions contra els imputats inclouen els delictes de prevaricació, suborn, tràfic d’influències, falsificació documental, infidelitat de la custòdia de documents, negociacions i activitats prohibides a funcionaris públics i omissió del deure d’impedir delictes.

Hi han hagut escorcolls a la Companyia d’Aigües de Sabadell i a l’Ajuntament de Montcada i Reixac. En total s’han detingut a 12 persones, la majoria empresaris, i la policia ha entrat a  41 empreses, societats i cases de particulars.

Els SIPS (Serveis d’Informatius Populars de Sabadell) ja havien denunciat anteriorment aquestes irregularitats, així com partits com ICV, ES o la CUP. I també una part important de la població de Sabadell, que ha denunciat reiteradament els mètodes caciquils de l’Alcalde i l’equip de govern, des de el Cas Bemba, el Castell de Can Feu, la Caserna de la Guàrdia Civil o les adjudicacions dels pisos de protecció oficial.

Aquesta trama, demostra una vegada més, com el poder polític està totalment lligat els poders fàctics econòmics, si cal saltant-se les seves pròpies lleis per enriquir-se encara més.
Després d’aquests fets, el que hauria de fer l’alcalde i l’equip de govern, és dimitir i convocar noves eleccions. Que decideixi el poble, si vol tornar a confiar amb el PSC, canviar de govern, o no votar i començar a organitzar-se des de baix, sense ningú que parli i decideixi per ell.

Secretaria de Premsa

CNT Sabadell