La desmemòria històrica de la llarga nit franquista i de l’actual democràcia han fet que, a Catalunya i arreu, moltes de les diades i commemoracions presents pels nostres avis en el seu record siguin oblidades per altres dies menys reivindicatius. Per això, des de la CNT de Sabadell, un dia com avui, l’11 de novembre, no volem oblidar una data en la qual, varis anarquistes van ser penjats a la forca a Chicago. El seu “crim”: lluitar per les 8 hores de jornada laboral i per un futur sense classes i justícia social. Els fets que van ocasionar el seu judici i posterior condemna a mort va ser la campanya en favor de les 8 hores, iniciada el 1 de maig de l’any 1886 als Estats Units d’Amèrica. Arran de diferents fets entre l’1 i 4 de maig de 1886, es vaorquestrar l’empresonament de les figures més conegudes i compromeses del moviment sindicalista i llibertari de dita ciutat.

Haymarket_martyrs

D’aquelles dates només queda en el nostre record la celebració del Primer de Maig, però l’onze de novembre, data de l’execució d’aquests anarquistes, s’ha perdut de la nostra memòria. Però a Catalunya, durant dècades, era una data a commemorar per totes les persones que aspiraven a un futur millor.

Des d’aquest sindicat volem reivindicar de nou efemèrides com aquestes, ja que d’elles encara podem estreure moltes bones conclusions i reflexions.

Si voleu aprofundir una mica en aquells fets recomanem la lectura del llibre “La Infamia de Chicago. El origen del primero de mayo”, de l’Associació Diletants. Per poder llegir el PDF clickeu aquí