“Opinió d´un afiliat a CNT  Sabadell sobre la xerrada del professor Tomas  Ibañez sobre l´Anarquisme a la UPS”

Vaig assistir a la xerrada sobre l’anarquisme que feia la universitat popular de Sabadell donada per Tomas  Ibáñez. Primer em vaig informar una mica de qui era:  un antic afiliat a la CNT que amb els anys va prendre postura amb l’escissió, la CGT, i havia escrit llibres sobre l´anarquisme “sense dogmes”. Doncs bé, si sóc sincer, vaig anar a veure què deia de nosaltres -la CNT- i perquè al cartell posava que es tractaria l´anarquisme a l´actualitat.

Va començar dient que parlaria d´un anarquisme “extra-muros” i em va sorpendre que en lloc de parlar de grups anarquistes, d’ acció directa, d’individualistes o antiorganització, va començar a enumerar  nous i antics moviments de protesta: El 15M, maig del 68, Julian Assange, fets de Seattle, antiglobalització … i va dir que eren anarquistes sense ells saber-ho. Després, algú  del públic fins i tot va preguntar si l’Entesa, la CUP o la cadena humana eren també anarquistes.

Lluny d’entrar en si el 15M és o no anarquista o assambleari, m’agradaria exposar que va fer una xerrada sobre l’anarquisme agafant moviments que a ell li semblen mes o menys -diríem- llibertaris, i que sota el seu criteri i els titllava de NEO-Anarquistes.

Si bé això és una opinió que s’hauria de traslladar a aquests grups, sí que vull comentar que fer una xerrada sobre anarquisme i no explicar què és l’acció directa contra el poder, o dels grups d’acció, o de l´alliberament dels treballadors, o de l’anarcosindicalisme,  l’auto-organització, no  parlar de CNT, ni tansols de treballadors, i així deixar el moviment anarquista “intramurs” com una cosa arcaica i obsoleta, el converteix a ell en un dogmàtic, o ignora l’anarquisme actual, jo crec que és perquè la opció per la que ell va apostar no ha funcionat.

Considero que la generació que va agafar  la CNT després de la transició, es va dividir de tal manera que el seu odi visceral ha portat quasi bé a la destrucció de l’anarcosindicalisme, part crec jo,  fonamental de l’ anarquisme real,  el dels treballadors, el d’intramurs.

Només a Sabadell, en els últims dos anys, l’anarquisme organitzat a la CNT,  ha actuat en empreses com ISS, Activity, Adirondack, Opencor, Yamaha, Residència casa de les Monges,  i en altres que no anomenem, millorant la situació real de treballadors i treballadores,  o ha ajudat a solucionar conflictes com el del 15M de Santa Perpètua (amb imputats). També ha participat activament en les vagues generals, ha fet xerrades i ha tret al carrer a la seva militància al menys tres cops aquest any a la ciutat. També, de forma més general, ha posat a la mà dels treballadors que ho vulguin una eina “l’anarcosindicalisme autogestionat” per a la resolució dels nostres conflictes i la nostra defensa sent, en l’actualitat, l’únic sindicat sense subvencions.

Per altra banda, si a la Universitat Popular de Sabadell li interessa, podem fer, quan ells vulguin, una xerrada sobre l´anarquisme organitzat a Sabadell o a Catalunya a l´actualitat.

Som intramurs, però les portes estan obertes a tothom.

murs