XAVI MIQUEL | La Directa

El sindicat CNT ha començat una batalla legal per intentar que es compleixi el conveni de Sector, i les diverses empreses que van absorbir les rutes d’Spanair, després de la seva fallida, contractin al personal acomiadat. El gabinet tècnic de la CNT vol que s’apliqui una clàusula de subrogació del Conveni Col·lectiu del Sector Aeri, cosa que permetria als treballadors d’Spanair mantenir les seves condicions de treball en les seves noves empreses. El sindicat llibertari, a més està estudiant demanar responsabilitats als administradors de l’empresa aeronàutica ja que asseguren que tenien indicis que l’empresa era insolvent dos mesos abans de presentar el concurs de creditors i tenien l’obligació de conèixer la seva situació real. També estudien accions contra la Generalitat per la presència d’empreses amb capital públic dins de l’accionariat d’Spanair i per la connivència amb els fets.

Multes per les treballadores que van protestar
D’altra banda el Departament d’Interior ha enviat unes notificacions de multa a dues sindicalistes de la CNT on se les sanciona amb xifres que poden oscil·lar entre els 300 i els 3000 Euros per les protestes que van tenir lloc poc després del tancament de l’empresa. Les sancions són conseqüència d’una manifestació espontània que va recórrer la Via Laietana de Barcelona el 9 de febrer, després que una reunió entre varis sindicats amb la Generalitat no va donar cap fruit. En aquesta manifestació un dels delegats de la CNT a Spanair i el Secretari de Premsa i Propaganda de la CNT a l’Hospitalet van ser identificats i retinguts acusats d’haver promogut la manifestació. La casualitat que les multes hagin arribat ara, està emmarcat segons el sindicat llibertari en l’estratègia del Departament d’Interior de “criminalitzar i castigar els sectors de la societat en lluita després de la vaga general del 29 de març”.

Readmissió a l’aeroport del Prat
En un altre aspecte, la lluita que dur a terme la CNT a l’empresa de handling WFS des de fa mesos ha donat els seus fruits, ja que el delegat sindical acomiadat el desembre de 2011, ha estat readmès després que el jutjat social nº20 declarés nul el seu acomiadament. A més, l’empresa haurà de pagar una indemnització per danys morals al delegat sindical. Aquesta readmissió se suma a les 4 que es van aconseguir el setembre passat després que una subrogació de contracte i la decisió de crear la secció sindical acabes amb varis acomiadaments. La vaga actual, que es dur a terme tots els divendres des del passat mes de gener seguirà fins que no s’aconsegueixi la readmissió d’una altra sindicalista que va ser acomiadada, segons el sindicat, per donar suport a la vaga.