Hores extraordinàries; dues paraules que sempre generen polèmica en l’àmbit laboral.

Una reivindicació clàssica de la CNT és l’abolició de les hores extres i del treball a preu fet (cobrar per metres, superfícies, quilos, caixes, tasques …) per què? molt senzill, treuen OCUPACIÓ. La CNT vol repartir la riquesa, no que quatre s’ho emportin tot. Cal repartir els beneficis que el treballador i la treballadora generen … com? doncs repartint la feina. Repartir el treball significa eliminar atur i menor jornada, significa una vida més digna. Les hores extra i el treball a preu fet fan augmentar la producció i els beneficis del capitalista molt més del que es retribueix les persones que empra. Són una estafa encara major que el treball assalariat.

CNT SABADELL

La situació comença amb un augment sostingut de la producció i el patró (empresari, emprenedor, ….) decideix estalviar-se un nou lloc de treball a costa d’allargar la jornada laboral del o la treballadora.
L’equació en aparença és senzilla. Si hi ha excés de treball cal un nou lloc a l’empresa, així de fàcil. Però en comptes d’això s’allarga la jornada laboral donant lloc a jornades maratonianes de més de 8 hores. Sabies que les hores extraordinàries que els treballadors i treballadores realitzen cada setmana i que la majoria, no són remunerades per les seves empreses equivalen a la jornada habitual de més de vuitanta mil treballadors i treballadores? i això no ho diem nosaltres, són dades de l’Institut Nacional d’Estadística (INE).

El treballador/a explotat es defensa en molts casos al · legant que “necessita” els diners i coses similars. Tot i ser comprensius amb les múltiples situacions personals que travessa cada treballador/a, i sent conscients que cada realitat és diferent, creiem important diferenciar entre les necessitats bàsiques per portar una vida digna i les “necessitats” creades amb l’únic objectiu de consumir. Molts treballadors/es  hipotequen la seva vida a benefici del sistema ignorant les lluites obreres que van conquistar la jornada laboral de vuit hores fa gairebé un segle.

És insolidari fer hores extres, hi ha milions d’aturats / aturades i totes sabem que les empreses volen seguir obtenint beneficis a costa que el mateix nombre de persones treballadores faci la feina de dues o més persones, així s’ho estalvien i no han de contractar a ningú.

Què guanyes amb les hores extres? Pensa més en el teu benestar, en gaudir dels teus, d’una vida saludable i sana, sense ser explotada / explotat i amb temps per viure. Coses que de vegades se’ns obliden quan caiem en l’espiral que suposen les hores extres i el sobresou.

AJUDA’NS A DENUNCIAR LES EMPRESES QUE OBLIGUEN A REALITZAR HORES EXTRES

Si saps d’alguna o algunes empreses de la ciutat que obliguen a fer hores extra o a la teva empresa t’obliguen a realitzar-ne, pots posar-te en contacte amb nosaltres:

correu-e: cntsabadell@cnt.es

Tel: 93 717 53 01

Dilluns: de 18 a 21h

Assessoria Laboral gratuïta:

Dimecres de 18 a 20h

Divendres de 19 a 20h

A L’AGOST NOMÉS OBRIM ELS DIMECRES DE 18 A 20H

Seu del sindicat:

Passatge Edgardo Ricetti, 16 (perpendicular amb c/Vilarrubias, prop de la Pl. Marcet)