Aquesta setmana hem promogut dues xerrades per informar el personal temporal de l’administració sobre les últimes tendències a nivell europeu pel Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE).

Aquestes sessions estaven dirigides als treballadors i treballadores de la funcio pública que no han estat estabilitzats o que es troben en perill de no ser-ho després d’anys treballant per l’Administració. 

La primera sessió informativa va tenir lloc el dimecres dia 20 a l’auditori de Cal Balsach de Sabadell, amb la presència de l’advocat expert en administració Pau Albert Martí i la segona sessió es va dur a terme a l’Ajuntament de Cerdanyola, a càrrec de Xavier Abante, del sindicat CNT de serveis públics.

Des del sindicat, ens agradaria destacar que, malgrat el gran rebombori entorn el tema dels abusos de temporalitat per part de la Generalitat, no s’ha registrat una gran resposta per part dels treballadors i treballadores afectades per aquesta situació. Això també va servir per poder tractar els temes del i les presents de manera més individualitzada durant les sessions informatives.

D’ON VENIM.

En primer lloc, cal assenyalar que la casuística dels treballadors afectats és molt àmplia, ja que trobem treballadors de diferents àmbits de l’administració pública com ara bombers, auxiliars administratius, personal sanitari, treballadors d’ajuntaments, educació, entre d’altres, tot i que tots tenen com a contractant l’administració.

Una altra qüestió a destacar és que tant la Generalitat com els ajuntaments han dut a terme processos d’estabilització dels treballadors afectats per aquest abús de temporalitat. Tot i que una part de la plantilla s’ha estabilitzat, aquests processos han tingut grans mancances, com ara la falta de garantia d’estabilització per a tots els treballadors, cosa que s’hauria d’haver assegurat des del principi.

És important assenyalar que, en molts casos, els treballadors no han rebut l’ajuda necessària ni per part dels recursos humans de l’administració ni per part dels sindicats representatius que han gestionat el tema de les bases. 

Trobem situacions en què es demanen titulacions que no eren necessàries durant els anys de treball a l’administració, o contractes de més de 15 anys on ara se’ls exigeix una titulació que fins ara no havia estat requerida.

Com des de CNT s’ha anat denunciant en alguns processos, la manca de transparència i coneixement també ha estat causa, en moltes ocasions, de pèrdua de feina per part dels treballadors.

En lloc d’un autèntic procés d’estabilització, s’ha obert l’accés a totes les places de manera lliure, cosa que, tot i semblar justa en principi, en realitat ha estat un frau de llei per a molts treballadors temporals.  

Tant en el sector públic com en el privat, l’abús de la temporalitat contribueix a mantenir la plantilla preocupada per la continuïtat del lloc de treball. Això fa que els treballadors no puguin reclamar certs drets, com ara augmentos salarials o vacances, i planteja una indefensió davant de l’ús de la llibertat sindical.

També ens hem trobat amb els prejudicis de part de la plantilla fixa i de la representació sindical, que sovint no han tingut en compte la part de la plantilla temporal. En molts casos hi ha gent que considera que, tot i treballar durant més de 10 anys, no té dret a certes places perquè el procés d’entrada d’aquestes places és diferent, quan el problema real és la il·legalitat d’encadenar contractes temporals en llocs estables.

ON SOM.

Les sentències dels tribunals europeus confirmen que l’administració ha abusat de la temporalitat i que els processos d’estabilització no són una manera de solucionar els abusos de temporalitat en molts casos.

Quant a la qüestió de si aquestes sentències afectaran els treballadors que no han estat inclosos en els processos d’estabilització, la resposta no és sempre clara. Després de les sessions informatives, sembla que les sentències no anul·laran tots els processos d’estabilització, sinó que seran els casos individuals els que seran jutjats, sempre que el treballador presenti una demanda contra el procés d’estabilització.

Cal assegurar-se d’informar-se cas per cas i buscar assessorament via sindicats, serveis jurídics de sindicats o advocats especialitzats en el tema. 

És important actuar de manera conjunta i acompanyar les reclamacions amb mobilitzacions per pressionar l’administració a complir la llei i posar fi als abusos en la contractació temporal.

QUÈ PODEM FER?

En conclusió, és fonamental associar-se i establir un relat clar sobre la situació actual. 

Cal buscar assessorament i interposar les demandes recomanades per experts en el tema. 

És important associar-se a estructures estables com sindicats i abandonar la inacció per passar a l’acció, interposant demandes i instàncies als estaments superiors.

És crucial ser part activa en aquest procés i no esperar que altres ens solucionin el problema.

Deixa un comentari