Aquest primer de desembre i sota la “teknocratia” instaurada al Parlament grec, s’ha produït l’enèsima vaga general a Grècia durant aquest any. La participació ha estat força minoritària excepte en sectors concrets; tot i que la sensació al carrer era de normalitat. La manifestació que ha recorregut el centre de Thessaloniki ha aplegat alguns milers  de persones, difícil posar xifres sobre la taula, algunes companyes anarcosindicalistes parlaven vora les 5.000-6.000 persones aquí a Thessaloniki i sobre unes 25.000 a Atenes.

Els dos dies de vaga convocats el 20 i 21 d’Octubre encara recents, i el fet d’haver planificat la vaga general amb nomes 6 dies d’antelació ha afectat aquestes mobilitzacions; també segurament perquè la gent està a l’expectativa a veure que acaba succeint amb el nou govern encapçalat per Papademos i flanquejat pel PASOK (“socialistes” a l’estil PPSOE), Nea Democratia (a on Durant i Lleida i Marino Rajoy s’hi sentirien com a casa) i l’extrema dreta amb 4 representants al parlament. La gent no té massa bon record d’aquest personatge funest que es responsable directe de la situació actual del país per la seva vinculació amb el BCE i amb Goldman Sachs (responsables del trampejament del deute grec), on ocupa càrrecs destacats des de 1998.

Si durant els dies 20 i 21 d’octubre absolutament tots els negocis de la ciutat estaven tancats, (cosa mai vista aquí a Thessaloniki segons expliquen els companys) ara la sensació era molt diferent; tot i així la manifestació circula pel centre de la ciutat durant mes de 3 hores. El bloc de l’esquerra extraparlamentària i dels anomenats “moviments socials” amb anarcosindicalistes, antiautoritaris, autònoms i anarquistes sortia des de Kamara (plaça important de la ciutat situada en un dels carrers cèntrics més importants, Ignatia) i s’ajuntava posteriorment amb la resta de sindicats i grups convocats en la Plaça d’Aristotelos (al mateix carrer però més a prop del Ministeri de Macedònia i Tràcia); durant aquest recorregut es van cantar diverses consignes contra l’estat, el capital, el feixisme y la policia, arribats a l’alçada d’Aristotelos la marxa dels anarquistes i autònoms s’ha trobat amb la marxa convocada pel KKE (agrupació de diferents partits comunistes amb una important branca leninista-marxista i una altra marxista-leninista (en aquest cas i segons el que he parlat amb companys anarcosindicalistes i anarquistes no es aplicable la propietat distributiva), PAME (sindicat del KKE) i KNE (joventut del KKE i PAME); la tensió es podia tallar a l’ambient degut als recents fets protagonitzat per aquestes tres organitzacions durant la passada vaga general protegint el Parlament i la policia a Atenes. Els companys cantaven consignes com: “l’Estat no necessita policies perquè us té a vosaltres” o “KNAT1, sou els gossos del poder, els assassins del poble”.

Quan els diferents blocs s’han ajuntat a la Plaça d’Aristotelos (excepte el bloc KKE i demés gossos del poder), la marxa s’ha dirigit cap al campus universitari, quan aquesta s’acostava a la Universitat, un grup de companys han atacat un grup de MAT i han cremat la moto de dos policies amb un còctel molotov, poc després el bloc anarquista-antiautoritari s’ha vist encerclat per un nombre molt gran de policia que han acompanyat la marxa  envoltant-la i situats en els carrers adjacents durant la resta del recorregut, tot i que la tensió anava en augment degut a les provocacions policials però no s’han registrat més aldarulls durant una marxa “tranquil·la”; se’ls ha recordat també “que ells no son els fills dels obrers, són els assassins i mercenaris que  protegeixen i perpetuen el capitalisme” així com el crit que va unir al poble durant aquelles dues setmanes de desembre del 2008 quan van assassinar Alexis “Μπάτσοι, Γουρούνια, δολοφόνοι” (policies, porcs, assassins).

Al final de la marxa es van llegir els diferents manifestos de cada grup, cal destacar que tot i que la presència de gent era com tres o quatre cops inferior del què és habitual (segons he parlat amb diferents companys, la meitat o més de la marxa la conformava el grup anarquista, antiautoritari i anarcosindicalista el que remarca la seva importància a nivell social.

Aquest ha estat un petit tastet d’uns dies i un any que es preveuen calents per aquestes terres en vistes al fotut 2012 que ja comença.

Salut i Anarquia.

Corresponsal CNT Sabadell en Thessaloniki.

  1. KNAT, es la fusio de les sigles KNE (joventut del KKE i PAME) i MAT (policia especial motoritzada instaurada a Grècia despres dels fets de desembre de 2008 amb la finalitat de controlar i reprimir els moviments autònoms i anarquistes del país).